Projectgroep Schooljaar 2017/2018 – 1e semester & Bezoek TU Delft

Deze eerste periode van de projectgroep is bijna ten einde. In de afgelopen periode hebben we ons vooral gericht op het stellen van onderzoeksvragen en die vervolgens ook te beantwoorden.  De leerlingen hebben dit altijd afgesloten met presentatie, in diverse vormen (quiz, interview, PowerPoint). Tussendoor hebben we nog meegedaan aan de Beverwedstrijd. Hierbij werden opdrachten gemaakt die informatica-gerelateerd zijn en waar het volgen van de juiste stappen om tot een antwoord te komen centraal staat. Op dit moment oefenen we tussendoor ook nog met opgaven van een wiskundewedstrijd. (www.w4kangoeroe.nl)

Om deze eerste periode af te sluiten hebben wij bedacht om de kelder van de TU Delft te bezoeken op 16 februari.

De projectgroep op bezoek bij de TU Delft
De projectgroep is op vrijdag 16 februari op bezoek geweest bij “de keldermannen” in de TU Delft. Het is een enorm complex en toen we eenmaal de juiste ingang hadden gevonden, werden we heel hartelijk ontvangen door twee oud-leraren van de TU. Na een korte wandeling door het gebouw, waar we al interessante leslokalen zagen, mochten we mee de steile trap af naar “De Kelder”.

Hier zijn we van de ene verbazing in de andere gevallen. Wat is er een hoop gebeurd, de laatste 50 tot 100 jaar op het gebied van (computer)technologie, wetenschap en
communicatie.
Dat de beeldbuizen van een televisie zó groot waren!
Dat je de grammofoon handmatig moest aandraaien en met een naald op de lp de muziek kan horen (beweging en snelheid).
Dat telefoneren heel omslachtig met een centrale moest gebeuren. De eerste communicatie via de telex.
Maar ook dat eerste harde schijven in een computer maar ½ MB aan opslagruimte hadden.
Dát kan je je nu toch niet voorstellen!
En nog veel gekker, haal je telefoon maar uit je tas of zak…..”Heel veel van wat je hier in de kelder ziet, kan nu gewoon met je smartphone!!” De kinderen zijn aan de hand van een puzzeltocht door alle ruimtes gaan speuren en hebben van alles zelf ontdekt, maar zijn ook geïnformeerd over wat ze zagen. Er was heel veel te zien en
ontdekken. We hebben een presentatie gehad over de faculteiten van de TU Delft en nog het principe van een “elektromotor” zelf mogen testen, m.b.v. een magneet, schroef, batterij en een stroomdraadje.

Kelderverzameling:
De verzameling spanningsmeters, radio’s, telefooncentrales, buizen, computers en televisies, om maar een deel van de apparaten te noemen, is de afgelopen tientallen jaren ontstaan en enorm gegroeid.
Zo’n vijftien laboratoria van de universiteit sloegen hun spullen in de kelders op.
Weggooien, dat deed men niet. Je kon de spullen altijd weer nodig hebben
voor het onderwijs aan de studenten. Regelmatig werden en worden er nog
apparaten uit de ‘studieverzameling’ gebruikt voor de lessen bovengronds.

We starten zeer snel weer met een nieuwe groep leerlingen aan semester 2.